Van de Velde

u bent hier

NL » Nieuws » Monumentale leidingwerken in een monumentale kerk
Monumentale leidingwerken in een monumentale kerk

Monumentale leidingwerken in een monumentale kerk

15 Jul 2021

De Sint-Carolus Borromeuskerk is sinds 400 jaar één van de mooiste voorbeelden van barok in de Lage Landen. 

De Antwerpse jezuïeten bouwden haar tussen 1615 en 1621, in volle Contrareformatie. ‘Een hemel op aarde’, vonden tijdgenoten. Dat is de kerk nog altijd: met haar dynamische voorgevel, verfijnde interieur, twee verdiepingen en de sublieme Mariakapel. Rubens had er een stevige hand in, als co-ontwerper en als schilder. De kerk bezit een merkwaardige collectie kantwerk en textiel. Hier is de Gemeenschap van Sant’Egidio thuis, die zich inzet voor armen, dialoog en vrede. Een bijzondere traditie is de zondagse Artiestenmis, met koren en muzikanten, die sinds meer dan 75 jaar wordt georganiseerd.

Jaarlijks brengen ongeveer 350.000 mensen een bezoek aan de Sint-Carolus Borromeuskerk.

Een dergelijk statisch gebouw moet dus, ook onder de grond, de tand des tijds kunnen doorstaan. Na een boeiend plaatsbezoek met de intendant werd aan Van de Velde gevraagd om het leidingnetwerk van de binnenkoer in kaart te brengen, te onderzoeken of er renovaties nodig zijn, en om meteen een aantal verstoppingen op te lossen.

Door ons inspectieteam werd een uitvoerig onderzoek gevoerd, waarbij de leidingen grondig werden gereinigd en vrijgemaakt van blokkades. Daarnaast werden alle schadepunten vastgelegd en staat er een renovatieproject in de startblokken.

Voor de renovatie zal gebruik worden gemaakt van onze freestechnieken d.m.v. de Climbolino. De leidingen worden gerenoveerd met TwinBondLiner om de nodige herstellingen te realiseren en alle lekkages te dichten. Ook worden nieuwe gietijzeren roosteren geplaatst en wordt ervoor gezorgd dat alle aansluitingen vrij zijn van obstakels om een probleemloze afvoer te garanderen.

Het leidingnetwerk van deze prachtige kerk, al is het verborgen onder de grond, wordt weer in volle glorie hersteld, klaar om de tijd opnieuw te trotseren.

Interessante link: Sint-Carolus Borromeuskerk

  

Van de Velde
Pipe Inspections & Solutions
Paaiestraat, 5
B-2500 Lier
Tel. +32 (0)3 488 37 40
info@vandevelde-inspections.be
www.vandevelde-inspections.be